Kryddig kall musselsoppa
(lördag 2010-07-10)

Pappa hade egentligen tänkt att vi skulle göra en varm musselsoppa i dag,
men eftersom det är 27 grader varmt ute, så gör vi en kall musselsoppa i stället.


Först hämtar jag några kvistar vinterkyndel på balkongen.


Sedan är det meningen att jag ska hjälpa pappa att lägga avokado i matberedaren, men jag äter den
hellre direkt. Så pappa får skynda sig att lägga i avokadon själv, innan jag ätit upp allt.


När pappa har lagt i avokado, kyndel, lite vitlök, salt och en aning grön chili i matberedaren, hjälper jag
honom att pressa en halv citron. Men vi använder bara knappt två teskedar av citronsaften i soppan.


När vi mixat avokadon och kryddorna, är det dags att hälla i ekologisk gräddfil.


Gräddfil är gott, så jag slickar i mej de sista dropparna från paketet.


Så får jag starta matberedaren för att blanda färdigt den kalla soppan.


När basen till soppan är färdig ställer vi den i kylskåpet och jag får hjälpa pappa att skära morötter.
Vi ska koka morötterna i lättsaltat vatten och sedan spola dem med kallvatten för att kyla dem snabbt.
(Eftersom de enda ekologiska morötterna de hade på ICA var från Italien, valde vi i stället färska
svenskodlade morötter, så att vi gynnar svenska bönder i stället för italienska och bidrar till
arbetstillfällen i Sverige, samtidigt som utsläppen från transporten förhoppningsvis är mindre.)



Sedan lägger vi först upp den kryddiga avokado- och gräddfilsröran i djupa tallrikar och fördelar kalla
kokta musslor i den ena kanten (pappa klippte mina musslor i mindre bitar för att de skulle vara
lättare att tugga) och kalla kokta morotslantar i den andra kanten.
Så får man själv blanda sin soppa när man ska äta den.


Och som vanligt tycker jag det är jättegott, när jag själv varit med och gjort maten.


TILLBAKA