Vi åker till Grebbestad och plockar blåmusslor
(fredag 2010-07-09)


Nu är vi på väg till en strand i Grebbestad där vi ska plocka blåmusslor.


Där pappa plockar blåmusslor, är vattnet för djupt för mig...


...så jag leker vid vattenbrynet under tiden. (Mamma passar mig hela tiden.)


Här är lite av blåmusslorna som vi plockat.


Och så äter vi picknickmaten som mamma gjorde i ordning innan vi åkte hemifrån...


...det är foliebakad makrill, ris och wokade grönsaker.
Var vi har fått Coca-Cola-flaskan ifrån vet jag inte (antagligen från någon av mammas thailändska
kompisar som inte är miljömedvetna), eftersom vi aldrig köper sådana kemikalieblandningar,
men den är kanske acceptabel att ha vatten i när vi är på utflykt.



Nu är vi på väg hem...


...efter en härlig dag vid stranden.


Här åker vi förbi ett stort fält med raps som blommar vackert gult.
Av raps gör man rapsolja, som är jättegod att ha i salladsdressingar om den är kallpressad och har en
lite nötig smak. Det går även bra att steka i rapsolja, men då bör man inte ha den kallpressade sorten.


Vi har med oss nästan 30 liter blåmusslor hem.


Jag hjälper pappa att kolla musslorna en extra gång, så att de är fina och friska, innan vi kokar dem.


Sedan sköljer vi dem en gång först, innan vi lägger i salt
och tappar i kallvatten så att det täcker musslorna.


Nu ska musslorna få koka upp och sedan sjuda några minuter under lock...


...tills de öppnar sig.


Det flesta musslorna lägger vi i frysen efter vi kokt dem, men en del sparar vi i kylskåpet eftersom
pappa ska göra musselsoppa i morgon. Men givetvis får jag några musslor att äta direkt också,
eftersom jag inte har tålamod att vänta tills i morgon.


TILLBAKA