Midsommarafton hos våra kompisar från Iran
(fredag 2010-06-25)

På midsommarafton var vi hemma hos min kompis Elmira och hennes mamma och pappa
som kommer från Iran, så det blev både svensk och iransk mat...


Vi började med pappas matjessilltallrik och hembakat bröd.


Elmira och jag tittar på när pappa gör glass med fläderhonung,
som vi ska äta till efterrätt om några timmar.


Sedan fick vi en iransk kycklinggryta med ris, som Elmiras mamma gjort.
Men nu börjar jag bli väldigt mätt.


Glassen hade pappa frusit i thékoppar och när vi skulle äta den grävde han ur en grop i varje kopp,
som han fyllde med en puré på färska jordgubbar.


Det här var gott...


...men vaför fick jag bara en kopp glass? Den tog ju slut alldeles för fort...

Så här gör vi Matjessilltallriken med tomat, bacon och brynt smör:
(inspirationen kommer från ett recept som pappa hörde i radioprorammet Meny för några år sedan).



Matjessilltallrik med tomat, bacon och brynt smör

Matjessilltallriken består av 4 rader matjessill (dela filéerna i 3-4 cm bitar) och 3 rader skivat hårdkokt ägg. På de två mittersta matjessillraderna lägger vi tomat-och-dill-sås (tomatpuré, olivolja, finhackad dill och svartpeppar) och små stekta tärningar av bacon eller rökt sidfläsk. Så slår vi över cirka 2 deciliter varmt brynt smör (det ska ha blivit gyllenbrunt och fått en härligt nötig smak). Därefter lägger vi på rikligt med gräddfil på äggraderna och strör nyklippt gräslök över gräddfilen. (Hur det ska se ut ser du på den här bilden.) Servera sedan med något gott grovt bröd och gärna även med något knäckebröd.



TILLBAKA