I dag hjälper jag pappa att göra kaningryta
(söndag 2010-06-20)


Först åker vi till min storebrors torp och hämtar libbsticka i kryddlandet.


Medan pappa tar några kvistar vinterkyndel, passar jag på att plocka fina gräslöksblommor.


När vi kommer hem börjar pappa stycka kaninen, som vi tog fram ur frysen i går.
(Det får jag inte hjälpa honom med, eftersom kniven är jättevass.)


Nu är kaninen styckad.
(Man börjar med att skära loss frambenen med skulderbladen och bröstmusklerna; sedan skär man
loss bakbenen; så skär man loss buksidorna från ryggen och bröstkorgen; och sist skär man isär
"sadeln" [bakre delen av ryggen] och bröstkorgen.)



Sedan sa pappa att jag kunde hjälpa honom att lägga i smöret och löken i grytan.
Men han glömde säga att jag skulle vänta med löken tills smöret smält och blivit varmt,
så jag la i löken samtidigt som smöret. Det gick bra ändå.


Nu lägger jag i några av kanindelarna, så att de får brynas.


När alla kanindelar har blivit brynta och pappa har hällt i vatten,
så får jag lägga i libbstickan som vi plockade i Gunnars kryddland.


Efter vi har hällt i en halvliter kraftig oxbuljong med rödvin, en halvliter kraftig kycklingbuljong, lite mera
vatten och massor av goda kryddor (tomatpuré, färsk vinterkyndel, enbär, vitpeppar, långpeppar,
szechuanpeppar och kryddpeppar) ska grytan sjuda i cirka 1 1/2 timma med locket på, sedan lägger
pappa i 6 stora morötter, stänger av plattan och låter den stå på eftervärmen i ungefär 30 minuter.


Medan kaningrytan stod på spisen, gjorde vi färdigt degen till surdegsbrödet som vi ska baka i kväll.
Jag hjälpte pappa att blanda degen, så att jag kunde passa på att äta av russinen som vi la i.


Mmm, så gott med kaningryta...


...men var är nudlarna som vi skulle ha till?


Jag får alltid så god aptit när jag själv varit med och lagat maten.


TILLBAKA