...och på kvällen gör vi rabarberkräm
(söndag 2010-06-13)


Nu ska vi göra i ordning alla rabarberna som vi plockade i min storebrors trädgård.


Fy, vad surt de smakar. Hur ska vi kunna göra något gott av det här?


Nu har pappa och mamma äntligen skurit färdigt alla rabarberna och lagt det mesta i frysen.
En kastrull full med skurna rabarber ska vi i alla fall koka kräm på nu, så att jag kan få
rabarberkräm till gröten i morgon. Jag fick hjälpa pappa att hälla socker på rabarberna.


Och när pappa har hällt i 2 matskedar vatten, lägger jag på locket och så låter vi rabarberna sjuda på
svag värme så att sockret drar ur saften, och de kokar i sin egen saft tills det blir en kräm. Pappa får röra
några gånger i kastrullen under kokningen. Den här krämen blir ganska tjock, så vi brukar inte reda den.

Vi har inget speciellt recept på rabarberkräm. Om man sockrar de skurna rabarberna några timmar innan man ska koka dem så drar sockret ur så mycket vätska att man inte behöver tillsätta något vatten vid kokningen. Om man inte har tid att vänta, så kan man tillsätta 2 matskedar vatten till 2 liter rabarber och socker, sedan låta det koka upp på medelstark värme så att rabarberna hinner safta sig. Glöm ej att röra några gånger i kastrullen under kokningen.


TILLBAKA