Jag lägger in rödbetor
(söndag 2010-06-06)


Efter pappa skurit och lagt in alla stora rödbetor, fick jag skära de minsta rödbetorna och lägga in dem
i en egen burk. Pappa hjälpte mig att göra lagen och slå på den.
Jag hoppas att pappa gör pytt-i-panna nästa helg, så att jag kan äta mina egna rödbetor till.

Mina inlagda rödbetor

1 kilo Rödbetor
Vatten till kokningen

4 deciliter Kokspad från rödbetskoket
2 1/2 deciliter Vitvinsvinäger
1 1/4 deciliter Socker

c:a 15 Vitpepparkorn
2 Lagerblad
2 kvistar färsk Timjan

Tag bort blasten på rödbetorna och skölj dem. Skala dem inte!
Koka rödbetorna tills de är mjuka (20 - 50 minuter, beroende på storlek och ålder). Låt rödbetorna svalna i kokspadet.
Tag fyra deciliter av kokspadet; tillsätt vitvinsvinäger och socker och koka upp det så att sockret löser sig. Låt lagen svalna, medan du skalar och skivar rödbetorna.
Fördela de skivade rödbetorna i två burkar tillsammans med kryddorna. Slå över lagen och låt burkarna stå minst två dygn (men helst en vecka) i kylskåpet innan du använder dem.



TILLBAKA