Stuvade nässlor och makrill
(fredag 2010-06-04)


På eftermiddagen åker vi till min storebrors torp för att mamma och pappa ska plocka brännässlor.
Vid den gamla ladan växer det massor av brännässlor, men jag får inte hjälpa till att plocka dem
eftersom det gör ont när man bränner sig på dem.


När pappa plockar nässlor så leker jag med katterna.


Visst är "miss Piggy" fin med min mössa på huvudet.


När man plockar nässlor är det bra att ha handskar på sig, så att man inte bränner sig.


Man kan plocka nässlor hela sommaren om man bara tar topparna innan
nässlorna börjar blomma. Och om man slår med lie eller klipper med
gräsklippare där nässlorna växer, så kommer det hela tiden upp nya fina
toppar som man kan plocka.


Så här mycket nässlor plockade vi. Nu ska pappa först skölja dem och sedan koka dem,
innan han gör stuvade nässlor som vi ska äta till...


...makrillen, som jag var med och köpte i fiskaffären i förmiddags.


Stora, fina och feta makrillar. Det är säkert honor med massor av god makrillrom.


Pappa har rensat makrillen och det var massor av god rom i dem. Nu steker pappa rom och lever från
makrillarna, i smör och olivolja, till mig. När pappa ska fotografera mig, passar jag på att peta med
stekspaden i stekpannan, fast jag vet att jag inte får röra något på spisen.


Äntligen är maten färdig.


De stuvade nässlorna är görsmaskiga...


...och makrillromen, som pappa smaksatt med lite salt, vitpeppar och en aning pressad citron...


...är också jättegod.


Efter den första portionen, vill jag ha en portion till. Men nu ska jag äta med en stor sked...


...eftersom det går alldeles för långsamt att äta med den lilla skeden...


...eller, jag ska kanske försöka med en sked i varje hand.


Medan jag åt makrillrom och makrillever, har pappa gjort citronmakrill i ugnen.
Men nu är jag mätt så den får mamma, pappa och Kattaleeya äta själva.

Stuvade nässlor

Nässlor (späda vårnässlor eller toppar från medelstora nässlor som inte börjat blomma)
Vatten
Smör
Mjöl
Mjölk
Salt
Vitpeppar - finmald
(Muskotnöt - finriven)

Skölj nässlorna och koka dem sedan i lättsaltat vatten 15 - 20 min. Häll av vattnet och kör nässlorna en liten stund i med kniven i matberedaren. Smält smör i en kastrull eller en liten gryta. Vispa i vetemjöl när smöret nästan har fräst färdigt, men ännu inte blivit brynt. Häll i mjölk. Rör kraftigt så att det inte bränner i botten. Låt sjuda några minuter under omrörning. Tillsätt de puréade nässlorna och smaksätt med salt och vitpeppar (eventuellt även lite finriven muskotnöt). Låt det koka upp och sjud ytterligare någon minut.

Servera med hårdkokt ägg eller till stekt makrill eller till något annat gott.



Citronmakrill

1 hel Makrill (rensad och utan huvud och stjärtfena)
1 Citron
5 - 10 gram Smör
grovt Havssalt

Smöra en eldfast form ganska generöst. Pressa en citron och gnid in makrillen både invändigt och utvändigt med citronsaft. Strö lite havssalt i botten på formen och lite havssalt invändigt i makrillen. Lägg makrillen i formen. Häll över resten av citronsaften och strö en aning havssalt på ovansidan av makrillen.
Sätt in formen i 150 grader i ugnen. Stäng av värmen efter några minuter (8-9 minuter för en riktigt stor makrill och 4-5 minuter för en mindre makrill) och låt makrillen stå på eftervärmen tills den är färdig (total ungstid c:a 30 minuter för en riktigt stor makrill och kortare tid för en mindre). Köttet ska vara mycket saftigt, men skinnet ska ha hunnit få en lite torrare konsistens, utan att ha blivit knaprigt.

Det är svårt att ange exakta tider eftersom tiden är beroende av både makrillens storlek och hur ugnen är.


TILLBAKA