Vi gör färskost
(fredag 2010-06-04)


Först värmer pappa 1 liter filmjölk och 3 deciliter gräddfil i en kastrull, tills det precis börjar dela sig i
ostmassa och vassla. Sedan lägger vi en ren diskhanduk i en stor sil och häller i den varma filmjölken
och låter den stå 6 - 8 timmar. (Vi ställer in den i kylen så fort den svalnat till rumstemperatur.)


När den har fått rinna av sjunker den ihop och det är bara ostmassa kvar i handuken.


Färskosten lägger vi i en skål och vasslan häller vi i en burk.
(Vasslan använder vi i degen när vi bakar bröd.)


Sedan blandar jag färskosten med lite finriven pepparrot och lite mineralsalt. Pappa fick hjälpa mig att
riva pepparroten, men han får inte hjälpa mig att blanda eftersom det är jätteroligt. Dessutom kan jag ju
smaka så mycket jag vill när jag blandar. (Vi brukar smaksätta färskosten olika varje gång. Ibland med
pepparrot, men också med vitlök, örtkryddor, lite svarpeppar eller finriven paprika.)


Så här mycket färskost blir det av 1 liter filmjölk och 3 deciliter gräddfil. Den hemmagjorda färskosten
är mycket godare än den de säljer i affärerna (t.ex. de importerade Cantadou och Philadelphia). Och
eftersom vi gör färskosten av svensk ekologisk mjölk och gräddfil, så vet vi att den är fri från giftiga
kemikalier, samtidigt som vi gynnar svenska bönder i stället för utländska.


Nästa dag får jag smörgås med smör och färskost. Jag tror jag börjar
med att äta upp den goda färskosten först, innan jag äter brödet.

Enkel färskost

1 liter Filmjölk
3 deciliter Gräddfil
Salt
något att smaksätta den med (t.ex. vitlök, örtkryddor eller pepparrot)

Om du vill göra en mager ost, så kan du göra den av enbart filmjölk och om du vill ha en fetare ost, så kan du använda mera gräddfil.

Värm filmjölken och gräddfilen under omrörning i en kastrull, tills den precis börjar dela sig i ostmassa och vassle. Häll filmjölken i en silduk (eller en ren diskhanduk) i en sil och låt ostmassan rinna av 6 - 8 timmar.
OBS! Ställ in den i kylskåpet så fort den svalnat till rumstemperatur.
Smaksätt färskosten med lite salt och t.ex. något av följande: Pepparrot, vitlök, örtkryddor, paprika eller svartpeppar. Om man ska ha gäster och vill att det ska se festligt ut, så kan man göra små bollar eller puckar av färskost, som man rullar i finhackade färska örtkryddor.


Kasta inte bort vasslan. Den kan du använda som degspad när du bakar bröd.


TILLBAKA