Vi gör färdigt oxsvansragun
(fredag 2010-05-28)


Nu är oxsvansen färdigkokt och pappa har silat buljongen, som håller på att koka ihop på spisen.
Här har jag palsternacka, morot och persiljerot som vi ska koka.


Pappa kokar rotfrukterna var för sig, i buljongen, samtidigt som buljongen kokas ihop.
Nu kokar palsternackan tills den blir mjuk...


...och sedan är det morotens tur.


Pappa har tagit loss köttet från den kokta oxsvansen och vi lägger det i en form.
Så lägger vi rotfrukterna på köttet. (Jag passar på att smaka på palsternackan.)


När vi har lagt på rotfrukterna, skivar pappa lite purjolök i tunna skivor som vi lägger ovanpå.
Så väntar vi bara på att buljongen ska kokas ihop lite till, så att vi kan göra en sås av den.


När såsen (smaksatt med lite tomatpuré och äpplejuicekoncentrat) är färdig, slår pappa den över
köttet och rotfrukterna, och ställer in formen i ugnen c:a 20 minuter.


Under tiden gör vi Käse-Rösti (råstekt potatis med riven ost). Jag hjälper pappa att riva potatis och ost,
men jag får inte hjälpa pappa att steka. När oxsvansragun är färdig strör vi över finhackad persilja,
och det är färdigt att servera.


Nu har maten äntligen svalnat, så att jag kan smaka...


Mmm...

Här nedan får du ett grundrecept på oxsvansragu från sidan 382 i Stora Kokboken (utgiven av Esseltes Göteborgsindustrier AB, 1942):

Oxsvansragu

4 port.

1–2 oxsvansar (omkr. 1 1/2 kg)
2–3 tsk salt
vatten eller buljong
2 gula lökar eller 1 hg smålök
1 tsk gräslök
några kvistar persilja
1 knivsudd timjan
6 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn eller litet paprika
1–2 nejlikor
1 lagerblad.

Till stuvning:
1 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl av buljongen
1 – 1 1/2 dl torr madeira eller sherry

Hugg svansen i bitar och skålla dessa i hett vatten. Lägg bitarna i den gryta, ur vilken rätten skall serveras. Häll på vatten eller buljong, så att det står i jämnhöjd med köttet. Låt det hela koka upp, skumma, salta och lägg på locket. Låt köttet sakta koka omkr. 45 min. eller tills det börjar mjukna. Häll då av buljongen. Lägg de skalade (i bitar skurna) lökarna, kryddorna och kryddgrönsakerna ovanpå köttet.
Smält smöret i en liten gryta, rör i mjölet och bryn det väl tillsammans. Späd med buljongen och låt såsen koka upp. Sätt till vinet och smaka av såsen. Häll den över köttet och låt det hela koka upp och därefter långsamt koka helst i ugnen 1 1/2 – 2 1/2 tim. eller tills köttet är mört. Skumma rätten, smaka av den, strö på persiljan och servera ragun med kokt potatis.
Märk! Om så önskas, kan svansbitarna brynas i litet fett, innan de kokas.


Pappa brukar ha i lite rött vin redan när han börjar koka oxsvansen och så brukar han smaksätta såsen med lite tomatpuré och äpplejuicekoncentrat. I övrigt brukar kryddorna och tillbehören variera efter säsong och efter vad som finns hemma.


TILLBAKA