I dag gör jag och pappa hönssoppa...
(torsdag 2010-05-13)


Nu ska jag hjälpa pappa att göra hönssoppa.


Där är hönan som vi köpte i Saluhallen.


Först lägger man hönan i den stora kastrullen och häller i kallt vatten, innan man sätter den på spisen
och låter den koka upp. (Det som görs på spisen får jag inte hjälpa pappa med, för det är farligt med
varma plattor och saker som kokar.)


När hönan har börjat koka och pappa har tagit bort det skum som bildats, är det dags att lägga i alla
kryddorna. Nu får jag hjälpa pappa att skära några vitlöksklyftor, men jag använder en vanlig bordskniv,
så att jag inte skadar mig.


Nu har vi lagt i alla kryddorna och när vi har lagt på locket ska hönan koka sakta i 3 timmar.


När hönan har kokat färdigt tar pappa upp den. Sedan silar han spadet och kokar ihop det till en god
buljong. Här har jag fått lite av buljongen på ett kaffefat, för att smaka av.


När buljongen har kallnat så tar jag en sked och smakar... hmm, det är något som fattas i smaken...


Mamma! Får jag och pappa ta lite av din krachai?
(Krachai eller fingerrot är en thailändsk krydda som påminner om ingefära, men är mildare.)


Nu har pappa gett mig lite finskuret hönskött att smaka på...


...det var gott. Det är nog ingen som ser att jag tar lite till.


När c:a 7 liter kokspad har kokat i hop till 5 deciliter kryddig hönsbuljong,
börjar pappa göra färdigt hönssopppan. Samtidigt hjälper jag mamma att
skära morötterna som ska kokas som "slantar", men det är svårt när jag
bara får använda en vanlig bordskniv...


Hönssoppa med broccoli och morötter, och så hembakat surdegsbröd med smör från ett gårdsmejeri.


Vad ska man med skeden till? När det går lika bra att äta soppa med händerna...


Så här mycket fett har pappa skummat av från hönsbuljongen.
Det har smak av alla kryddor som har kokat med hönan, så det sparar vi i kylskåpet för att ha till att
steka annan mat i. Men då blandar vi det med lika mycket smör eller olivolja när vi använder det.

Pappa skrev upp vad vi använde i soppan, så nu kan jag ge dig receptet:

Göstas krämiga hönssoppa

1 Höna (c:a 1,5 kilo)

2 Långpeppar (finns i indiska affärer)
5 Szechuanpeppar (finns i kinesiska affärer)
10 Vitpeppar
5 Enbär
2 Lagerblad
1 stor Röd Thai-chili
3 stora Vitlöksklyftor
1 matsked torkad Mejram (eller ännu hellre 2 matskedar färsk Mejram om du har det)
1 Gul lök - skuren i stora bitar
1 "finger" Krachai, c:a 8 cm (finns i thailändska affärer)

2 matskedar Smör
2 matskedar Vetemjöl
5 dl Creme Fraiche
salt

Broccoli
Morötter

Lägg hönan i en stor kastrull och häll i kallt vatten så att det täcker hönan gott och väl. Koka upp och avlägsna det skum som bildas.

Sänk värmen, tillsätt den gula löken och alla kryddor förutom salt. Lägg på locket och låt hönan sjuda 2 - 3 timmar (en ung höna böhöver knappt 2 timmar och en äldre höna behöver 3 timmar).

Tag upp hönan när den är färdigkokt och sila kokspadet.

Koka ihop spadet tills endast 5 - 6 deciliter återstår. Tag under tiden loss köttet från hönan och skär (eller klipp) det till lagom bitar, samt skär grönsakerna och koka dem separat.

Sila hönsbuljongen. Fräs smör och mjöl i en kastrull, vispa i hönsbuljong och creme fraiche. Smaka av med salt och tillsätt det hackade hönsköttet. Låt soppan sjuda 5 - 10 minuter under omrörning. Servera med morotslantar och broccolibuketter.


Som vanligt när det gäller pappas matlagning, kan man byta ut de flesta ingredienser mot annat, om man inte har allt hemma. (Långpeppar och Szechuanpeppar är dock lite svåra att byta ut eftersom de ger en speciell smak, som inte kan ersättas av något annat.)

Röd thai-chili kan ersättas med någon annan chili
Mejram kan ersättas med någon annan örtkrydda, t.ex. timjan eller salvia.
Krachai kan ersättas med färsk ingefära eller galanga, men ta i så fall en mindre mängd eftersom de är starkare.
Broccoli och morötter kan bytas ut mot andra grönsaker eller någon rotfrukt.


TILLBAKA