...och så ska vi baka surdegsbröd...
(söndag 2010-05-09)


Surdegen började pappa med för 5 dagar sedan (men han startade den med lite surdeg som han sparat
sedan vi bakade förra gången). När han har hällt i mera vatten i degen och det är dags för mjölet vill jag
hjälpa till. Nu häller jag i grovt rågmjöl...


...och när pappa rört om så häller jag i vetemjöl.


Men, nu får inte pappa röra degen själv eftersom jag vill hjälpa till med det också.


Och så är det dags för ännu mera vetemjöl och linfrön.


Nu börjar det bli jobbigt att blanda degen, så pappa får fortsätta när jag inte orkar längre. Sedan ska den
jäsa några timmar i kastrullen innan han lägger den i en långpanna, där den får jäsa igen innan han
bakar brödet i ugnen.


Nu är brödet färdigt, även om jag inte fick hjälpa pappa med ugnen. Det blev jättestort...


...men när det kallnat delar pappa det stora brödet i längder, så att det blir som flera lagom stora limpor.

Pappa brukar inte baka surdegsbröd efter något exakt recept, så det blir lite olika varje gång, beroende på vad vi har i skåpen.
Men, här får du ett grundrecept på surdegsbröd, som vi hittade på internet (från matprogrammet Meny i P1):

Surdegsbröd

4st

Dag 1

Surdeg:
3,75 dl vatten
200 gram grovt rågmjöl
Blandas och får stå tre dygn övertäckt i rumstemperatur

Dag3

1 liter vatten
800 gram rågsikt

Blandas ihop med surdegen och får stå ett dygn i rumstemperatur

Dag 4

4,5 dl vatten
625 gram grahamsmjöl
400 gram rågsikt
250 gram vetemjöl
25 gram havssalt

Blanda alltsammans till en deg, låt vila i 1 ½ timme.
Dela upp degen i fyra bitar och lägg dem i smorda matbrödsformar och jäs dem ytterligare 30 minuter.
Sätt in dem i 250°, sänk ner till 190° ca 50 minuter, mät med termometer så att innertemperaturen är 96°.


Pappa brukar baka sitt surdegsbröd med grovt rågmjöl, vetemjöl, hel råg som blötlagts i 2 dygn, linfrön och ibland också russin, nötter, rivna morötter, hackade aprikoser, torkade äpplen, överblivet rotmos eller potatismos och annat gott. Så det blir alltid olika bröd.


TILLBAKA