Nu ska vi stuva grönkål...
(lördag 2009-12-19)
... som ju är en jättegod (och nyttig) grönsak. Precis
innan jul är den svenska grönkålen som bäst, och de
flesta år går det fortfarande att skörda grönkål
långt in i januari, eftersom den tål ganska mycket frost. Jag
får ju inte hjälpa pappa vid spisen, men jag kan ju i alla fall
hjälpa honom att skölja grönkålen innan han ska koka
den. Den stuvade grönkålen ska vi äta till vår hemmagjorda
korv.
Dessutom passar stuvad grönkål väldigt bra till pappas hemgravade
lax. Men den gravade laxen får jag inte äta så mycket av
ännu, eftersom den innehåller så mycket salt.

Nu har jag knuffat fram en köksstol till diskbänken och klättrat upp,
för att hjälpa pappa att skölja grönkålen.

– Mamma titta, jag kan också kan laga mat...

...och så är det ju roligt att leka med vattnet också.
Här får du ett recept på stuvad grönkål,
som vi hittade på www.coop.se:
Stuvad grönkål
6 portioner
2 medelstora grönkålsstånd eller
2 paket fryst hackad grönkål (á 400 g)
4-5 dl grönsaksbuljong
2 msk smör eller margarin
ca 1 dl grädde eller crème fraiche
1/2-1 tsk salt
vit- eller svartpeppar
Repa bladen från stjälkarna på den färska grönkålen.
Skölj dem väl. Koka dem mjuka i grönsaksbuljongen. Ta upp
kålen, låt den rinna av och hacka den grovt. Eller tina den
frysta kålen i fettet i en gryta. Fräs den färska hackade
kålen i fettet under omrörning.
Tillsätt grädde eller crème fraiche och sjud kålen
3-4 minuter, späd eventuellt med lite av buljongen eller med lite vatten
eller mjölk. Smaka av med salt och peppar.
TILLBAKA