"Mamma Scan" släng dig i väggen!
(lördag 2009-11-28)

Riktig korv är inte alls svårt att göra, om man bara tar sig den tid som behövs. Men tyvärr är det få svenska barn som vet hur en riktig korv ska smaka. De flesta tror att de översaltade, tillsatsfyllda, avlånga saker som säljs i ICA och Konsum är korv... men ack, ett sådant misstag. För att göra en riktig korv behöver man bara en köttkvarn, bra kött (av t.ex. nöt, lamm, älg, kyckling eller kalkon), späck eller fett fläsk (alternativt varmrökt sidfläsk) och kryddor efter eget tycke och smak. Späcket eller det feta fläsket behövs för att korven inte ska bli för torr. Och kryddor finns det ju hundratals olika... det är bara att komponera sin kryddblandning så som man vill ha den. Nedanför bilderna följer ett recept på "boerewors", som är en sydafrikansk bondkorv. Den är lite kryddig, men inte stark, och lämpar sig både för grillning och stekning (och passar både till julbordet och sommarens grillfester).


I dag gör vi korv hemma hos min storebror Gunnar. Pappa börjar med att mala lammbringa,
varmrökt sidfläsk och färska örtkryddor.


När allt köttet är färdigmalt och alla kryddor iblandade i färsen,
sätter vi på korvhornet på köttkvarnen och trär på fjälster.


Medan pappa och Gunnar gör korv, så spelar jag piano, så att de kan njuta av fin musik under arbetet.


Här börjar den första korven fyllas...


Gunnar binder om korvändarna med stekgarn och klipper isär korvarna, och Kattaleeya packar dem i
plastpåsar som hon lägger i frysen. Vi gör drygt tio kilo korv, så att den ska räcka både till julbordet
och till många vanliga middagar.

Här får du ett recept på boerewors (översatt från Renata Coetzee: The South African culinary tradition, utgiven på C. Struik Publishers, Cape town, 1977):

Boerewors

1,5 kg fläskkött
1,5 kg nötkött eller lamm
500 g späck
1 muskotnöt, finriven
skalet av 1 apelsin, finhackat
12 salviablad
10 ml (2 teskedar) peppar
20 g (4 teskedar) salt
12,5 ml (1 matsked) malda korianderfrön
5 ml (1 tesked) mejram

Hacka eller mal köttet. (I äldre tider skar man köttet i små kuber.) Tillsätt alla de övriga ingredienserna, blanda väl och fyll i korvskinn.


I sydafrika brukar boerewors oftast göras i fårfjälster, men vi gör den alltid i svinfjälster, eftersom vi inte har något korvhorn som passar för fårfjälster.


TILLBAKA